news from von
gahlen

We would like to keep you up-to-date about what is happening in our world. On this page you will find the latest news about our innovations, milestones and other trends that you should not miss.

SHINE supercell completes testing & ready for shipment to U.S.

14-10-22, 10:16

On October 11th, Von Gahlen reached an important milestone: the supercell we developed with our customer SHINE Technologies has passed the factory acceptance test! The supercell, a bank consisting of 10 hot cells, is now being prepared for shipment to SHINE's medical isotope production facility in Janesville, Wisconsin. The SHINE project is the largest project we have undertaken so far: more than eighty shipping containers will be used for shipment of the equipment.

Jaap Duiker, Managing Director: "We are grateful to have been chosen to partner on this project and cherished the challenge of producing something so unique. To know that this work could help up 20 million patients potentially facing cancer or heart disease makes this project particularly special. We look forward to continuing to work with SHINE and share in their vision for a safer, healthier, and cleaner world.”

The supercell would not fit in our own production facility in Zevenaar. So, we rented a larger production hall and modified the floor to accommodate the total weight of about 2,4 million pounds. Her Majesty Queen Máxima was already able to admire SHINE's supercell up close, during her visit to Von Gahlen last May. The working visit was part of the Koning Willem I Award, a prestigious entrepreneurial award we won in 2020.

SHINE Founder and CEO Greg Piefer: “After seeing the supercell progress during recent trips to Europe, I am excited that it has passed testing and is on its way to Wisconsin. This marks another big step forward for the world’s first fusion facility dedicated solely to producing medical isotopes, and toward much-improved patient care in the United States. I’m grateful for our continuing partnership with Von Gahlen and the work they have put in to create this one-of-a-kind system.”

The knowledge and experience gained from the construction of the medical isotope facility in Wisconsin are now being used to accelerate the construction of a new production site for the European market in Veendam.

Take a tour of the supercell production process:

 

 

SHINE supercell geslaagd voor FAT & klaar voor verscheping naar VS

Op 11 oktober heeft Von Gahlen een belangrijke mijlpaal bereikt: de supercell die we samen met opdrachtgever SHINE Technologies hebben ontwikkeld is geslaagd voor de fabrieksacceptatietest! De supercell, een installatie die bestaat uit 10 hot cells, wordt nu klaargemaakt voor verzending naar SHINE's productiefaciliteit voor medische isotopen in Janesville, Wisconsin. Het SHINE-project is de grootste order die wij ooit hebben uitgevoerd: we verschepen meer dan tachtig zeecontainers met apparatuur naar de VS.

De supercell is ontwikkeld voor de productie van medische isotopen, zoals de extractie, zuivering en verpakking van molybdeen-99 (Mo-99). Deze radioactieve stoffen worden gebruikt voor verschillende medische procedures, zoals het stellen van diagnoses. Wij kregen het contract voor de supercell toegewezen op basis van onze expertise in oplossingen voor de nucleaire geneeskunde, onze betrokkenheid bij het SHINE-project en de aansluiting op de kernwaarden van SHINE.

Jaap Duiker, Managing Director van Von Gahlen: "We zijn dankbaar dat wij als partner van SHINE zoiets unieks mogen produceren. Deze supercell kan jaarlijks 20 miljoen patiënten helpen die mogelijk met kanker of hartaandoeningen worden geconfronteerd. Wij kijken ernaar uit om met SHINE te blijven samenwerken en bij te dragen aan een veiligere, gezondere en schonere wereld."

De supercell zou niet passen in onze eigen productiefaciliteit in Zevenaar. Dus huurden we een grotere productiehal en pasten we de vloer aan om het totale gewicht van ongeveer 1,2 miljoen kilo te kunnen dragen. Hare Majesteit Koningin Máxima kon de supercel van SHINE al van dichtbij bewonderen, tijdens haar bezoek aan Von Gahlen afgelopen mei. Het werkbezoek was onderdeel van de Koning Willem I Prijs, een prestigieuze ondernemersprijs die we in 2020 wonnen.

SHINE-oprichter en CEO Greg Piefer: “Ik ben bijzonder blij dat alle tests goed afgerond zijn en de installatie op weg kan naar Wisconsin. Dit is een grote stap voorwaarts voor de eerste fusie-installatie die uitsluitend medische isotopen produceert. En daarmee ook bijdraagt aan een betere patiëntenzorg in de Verenigde Staten. Ik ben dankbaar voor onze voortdurende samenwerking met Von Gahlen en het werk dat zij hebben verricht om dit unieke systeem te creëren."

De kennis en ervaring die zijn opgedaan bij de bouw van de medische isotopenfaciliteit in Wisconsin worden nu ingezet om de bouw te bespoedigen van een nieuwe productielocatie voor de Europese markt in Veendam.

Bekijk het supercell productieproces:

 
FAT Shine